fbpx

På en helt almindelig hverdags-morgen i starten af sommeren, kan du få færten af, hvad det er der også definerer en by som Hornbæk… En lille by der er ved at “geare” op til sommeren og dets sædvanlige sæson ryk-ind. Men også en by der har et hverdagsliv, med lokale på kaffebaren, trafik på og omkring havnen, blomsterhandleren der vander sine blomster og gør klar til dagen, samtalerne på badebroen om vandtemperatur og vandstand. Dagens salg af lottokuponer og aviser i kiosken er startet… Velkommen til Hornbæk!

Ved Hornbæk bibliotek er er ganske få biler på parkeringspladsen, her er endnu så stille at man kan høre “Livets Kilde” risle i nærheden. Dette er den vandskulptur som den, nu afdøde, Japanske kunstner, Jun-Ichi Inoue har kreeret.

Helsingør Leksikon skriver således: “Hornbæks vandskulptur er skabt af den anerkendte, afdøde japanske kunstner Jun-Ichi Inoue. Han skabte ‘Livets Kilde’ specielt til Hornbæk Torv som et af de sidste værker før sin død i 2009. Skulpturen er udført i granit fra Bornholm og Sverige. Jun-Ichi Inoue ønskede, at ‘Livets Kilde’ skulle medvirke til at samle og skabe ro på torvet. Skulpturen skulle stå så tilbagetrukket, at der er plads til blomstersalg og loppemarked, men samtidig være synlig, når man passerede ude på hovedgaden.”

Selve rejsen for dette værk fra Rønne, hvor den japanske kunstner var bosat, til Hornbæk var dog i sin tid omgivet med en del drama. Det vidste sig at transporten af værket på ca 16 kvm og adskillige tons, var en bekostelig affære der langt oversteg værkets pris. Det lykkedes dog med flere års ihærdig indsats fra Kulturudvalget og Lokalt Samvirke i Hornbæk. Og siden 5. maj 2013, har værket kunnet opleves på torvet.

En massiv blåregn på Vestre Stejlebakke er i fuldt flor og er i sig selv en fantastisk syn. Og rundt omkring i byen fornemmer man tydeligt at her også er et liv der netop ikke handler om turister, men om at gøre det i hverdagen vi holder af. Butikkerne åbnes langsomt og byens puls begynder langsomt at stige… men ikke noget stress!

På havnen er der stille og smukt med en anden lyd og duft af saltvand… På denne dag er vandet lavt, men krystal klart og derfor også perfekt til paddle-board træning. Enkelte forældre, bedsteforældre og børn har indtaget naturlegepladsen og sandet er endnu ikke blevet for varmt til små bare tæer. Det historiske skib SAGA ligger i havnen og venter på næste sejlads.

“Sildebåden Saga formodes bygget i Hornbæk i 1884. Den er en ypperlig repræsentant for noget af det bedste der er skabt indenfor den store nordiske bådebygningstradition, med aner helt tilbage til vikingetiden. Bådtypen er i århundrede blevet bygget og anvendt på begge sider af sundet.” – Saga Lauget

På havnen er der opstillet standeren der beskriver en helhedsplan for byen og som også inviterer til lokale input fra byens borgere og brugere. Læser man nærmere står der således:

“Helhedsplanen for Hornbæk Havn og Strand er en ret med mange ingredienser, måske endda en flerretters menu. Grund ingredienserne er udsøgte: Strand, havn, kyststi og de nærliggende fortællinger om fiskerlejet og badebyen. Alle er enige om at her hvor kysten møder havet er der fantastisk, og helhedsplanen skal give plads til alle interesser”

Her skal altså blive ved med at være rummeligt og nu også i mere end end forstand. Havnen er simpelthen blevet for lille og nu ønsker man at udvide og bygge ud, men med respekt for mennesker og natur.

Når man spørger de lokale hvorfor de bor her, svarer de som forventet: vandet, lyset, skoven og søen. MEN de svarer også de mange små kreative iværksættere og butikker, de mange nye tilflyttere som vil området og gerne vil sammenholdet. Her er en energi og en vilje der er smittende. Og det kan vi som lokale i Nordsjælland nyde godt af.

Her er velvære på alle planer og et roligt tempo som vi alle kan trænge til i ny og næ. Blot husk også at tage en tur om søen eller en tur i plantagen, en af de dage hvor det måske ikke er strandvejr… Hornbæk kan mærkes, ikke mindst på en stille dag!

 

PS: Denne artikel startede til under en parasol i bragende solskin ved et havebord på Ndr. Strandvej 🙂