Bag et villakvarter i Ålsgårde, klemt inde mellem genbrugspladsen i Skibstrup, Nordkysthallen i Ålsgårde og et parcelhuskvarter, gemmer sig en ganske særlig mark. Tilbage i slut 90’erne var dette blot en gammel brakmark, men en driftig og visionær biolog, så et helt andet potentiale. Denne mark i dag er blevet til avlsgård for Domain Aalsgaard. Og dette er ikke hvilken som helt vingård. Det er faktisk Danmarks første godkendte vingård og dermed også en af de ældste.
Manden bag dette unikke projekt og livsværk hedder, Lars Hagerman. Han er i dag en ældre herre i start 80’erne. Lars er oprindelig fra Skåne og uddannet Biolog. Han flyttede til Danmark i 1960’erne og interessen i vin startede som et hobby projekt, hjemme i haven med en enkelt vinstok i 1975. Da haven blev for lille, lejede han en mark ved Ålsgårde station i starten af 90’erne. I 1997 begyndte arbejdet med at etablere en større produktion og efter mange cykelture rundt i området, opdagede han et stykke jord med de helt rigtige forudsætninger for at dyrke vin. En sydvendt skråning, med et særligt gunstigt mikroklima og en beskyttet beliggenhed, lidt udenfor Ålsgårde. Dette er som Lars beskriver det en nødvendighed for en effektiv fotosyntese og særligt her mod nord kan det ikke lade sig gøre at dyrke vin, hvis ikke forholdene er helt rigtige.
I dag dyrkes der fem hvidvinssorter Ortega, Madeleine Angevine (M.A.), Siegerrebe, Kerner. Den femte druesort, Solaris, blev plantet i 2005. Domain Aalsgaard omfatter knap 0,7 hektar med cirka 2000 vinstokke. Målet er altid med Lars egne ord: “Rene frugtige vine. Gode hvidvine.”
Høsten er typisk i slut september/oktober klares med hjælp fra venner og familie og afsluttes altid med en frokost i det grønne. Herefter er det hjem til vineriet hjem traktoren hvor druserne afstilkes og knuses. Herefter skal der presses med vandtryk og herefter kommes det i tankene til gæring. Selve processen tager ca 2 uger, herefter skal vinen hvile, så gæren får tid til at bundfælde sig. Og først til næste maj året efter, fyldes vinen på flasker.
“Dette er min del af Paradis. Der er her jeg får min styrke. Man kan sidde herude og filosofere, også mens man går og arbejder her. Det er utroligt fint. Men altså der findes jo en romantisk forestilling om at en vinmark… Så tror folk jo gerne at her går vinbonden rundt med et vinglas i hånden og nyder tilværelsen. Det er rigtigt også, i 10 minutter om ugen. Resten er altså hårdt arbejde, men jeg stortrives med det også…”
Som biolog dyrker Lars sin vinmark efter mange af de samme principper som økologien, men er ikke certificeret. Men Lars har, hvad vi i dag ville kalde en noget nær cirkulær produktion. Efter afsluttet høst bruges skaller og stilke som gødning til stokkene. Her er masser af næring tilbage. Ukrudt og andre vækster holdes nede med nytteplanter imellem stokkene og snegle fjernes med håndkraft. Et enkelt ferskentræ for nydelsen, er der da også blevet plads til.
Der afholdes Vinsmagning d 15.5.2021 og igen d. 29.05.21. Billetter kan købes via Helsingør Teater. Besøget omfatter en spændende tur rundt gennem vinmarken, hvor Lars Hagerman fortæller om selve planten, og afsluttes med et besøg ved vineriet i Lars Hagermans parcelhus, hvor man får lejlighed til at smage på Domain Aalsgaards forskellige vine.
Billederne til denne artikel er fra høsten i 2020. Du kan læse mere om Domain Aalsgaard på deres hjemmeside.