fbpx

“Camouflagens algetæpper vokser hver nat. De breder sig fra kraternes skygger ud i det morgendisede ingenmandsland. I ly af skyttegraven maler soldaten denne morgens cirkel i sin dagbog. I en have, ikke langt fra fronten, ved bredden af et stille vand, følger maleren lysets skiften, planternes mønstre og bladets morfologi….”

Sådan indleder kunstneren Sofus Jepsen sin beskrivelse af Malerens Bro, et unikt kunstværk som for nylig er blevet installeret i Ålsgårde ved Teglhuset. Det mere end 2 tons tunge kunstværk er støttet af Statens Kunstfond og har været undervejs i mere end 2 år. Også de lokale har været indraget i processen, både beboere fra Teglhuset og elever fra 0. klasse på Apperupskolen har deltaget i workshops hvor de har malet blomstermotiver med inspiration fra naturen omkring bækken.

Broen over bækken skal forbinde botilbuddet Teglhuset med omverdenen, både i fysisk og symbolsk forstand. Sophus Ejler Jepsen har da også gjort sig nogle tanker om hvordan broen vil blive brugt i hverdagen.

“Jeg håber, at broen vil bringe leg og glæde for skolebørnene, der vil passere den hver dag på vej til skole og måske endda huske den altid som et særligt barndomsminde. Og naturligvis for beboerne i Teglhuset.”

Malerens bro bliver først indviet officielt senere i foråret 2021, men det skal da ikke forhindre en tur til Ålsgårde, måske besøge det genåbnede ishus, EMMIS på Ndr Strandvej og så lægge turen forbi den nye bro for selv at opleve den eventyrlige konstruktion.

“…Pludselig har børnene fri fra skole. De løber langs bækken og ud på broen. De leger med stregen, med farvens pasta mod fladen – til penslen løber tør, så løber de igen. Maleren disponerer sin palet. beruses af farver. lykkelig og ulykkelig. Arbejder endnu i skumringen mens himlen låner påfuglens gradient og vandets spejlinger opløser broens bue i en flimrende drøm. Lampelyset tændes og synker med den malende; en oplyst dykkerklokke – ned i nattens dybsorte grav.”


Billederne herunder viser arbejdsprocessen fra 2019-2021 og kunstneren selv ved installationen af den færdige bro. Skitsen til broen blev malet i 1:1 for derefter at danne rammen for selve værket som blev udført i smedejernsplader senere svejset sammen i Askov på værkstedet

Kilder og billedreferencer:  www.helsingor.dk/  // koloristerne.org  // sophusejlerjepsen.dk/  // sn.dk/  // askovbladet.com // Vejen Kunstmuseum – Facebook