fbpx

Hvad sker der egentlig på Fabriksvej, Industrivej og Støberivej? Primært mekanikere, dyrlæger, en enkelt privatskole, et havemøbel-center og en hel masse bilforhandlere… Det er også ganske rigtigt! Men mange af de gamle værftsbygninger får i disse år nyt liv og danner rammen om store og små iværksætterdrømme. Alle er unikke oplevelser på hver sin måde… og fuld af kreative kræfter. Her er plads til de helt store tanker, maskinrum, udstillinger og personlig udvikling. Vi har før haft kulturpromenaden og naturskønne forfattervandringer… måske det er tid til industri-ruten anno 2021? Her er vores første fire stop på ruten…

EGEVÆRK, Industrivej 12
I maj 2020 åbnede et 850 kvm stort snedkerværksted og galleri i Helsingørs industrikvarter. Den store satsning er ikke hvem som helst, men et prisvindende makkerpar, nemlig snedkermestrene Mette Bentzen og Lasse Kristensen. Deres kreationer er også at finde på bl.a. på galleriet Sarah Myerscough i London og galleriet Maria Wettergren i Paris. Deres fælles træ-eventyr startede hos PP Møbler i Allerød, førte herefter til et berømmet værksted på Hundested Havn, men da pladsen blev for trang faldt valget på Helsingør og en gammel lagerbygning fra 70’erne, som tidligere har tilhørt Helsingør Værft, er blevet til den nye base.

På Egeværk handler alt om kompromisløs dedikation til det sublime håndværk og kærlighed til træet. Hos Egeværk ønsker man at ophæve den klassiske sondring mellem design, kunsthåndværk og kunst, for i stedet at skabe rum og rammer til at formen nye traditioner for unikke møbler og kunstværker med træet som udgangspunkt.I foråret 2019 modtog snedkermestrene Mette Bentzen og Lasse Kristensen Snedkerprisen fra Københavns Snedkerlaug. I 2020 modtog de Danish Design Awards for bedste Kunsthåndværk og i år et hæderslegat fra Peter, Ingrid og Ralph Hernoe’s Almennyttige Fond. Udover galleri og værksted har duoen en stærk vision om at åbne flere muligheder for at kombinere møbeldesign og kunst på adressen.

LOUDLIVING DESIGN, Fabriksvej 8-10
Ved siden af PostNords lokale distributionscenter, i en baggård på Fabriksvej, ligger LoudLiving som skaber møbler og accessories af genbrugstræ fra historiske byggerier. Et opkøb af det gamle sildebensgulv fra Børsen, et gulv som havde ligget i Børssalen siden 1857, blev starten på en iværksætter-rejse. Seneste har LoudLiving har fået godkendelse til at hente træ under renoveringen af Nyboder og hermed skabe endnu sen series af unikke designs. LoudLiving består af Rasmus og hans far Allan som kan besøges i butikken eller på værkstedet på lørdage mellem 10-14.

 

FGU ØRESUND, Fabriksvej 20
Eleverne fra FGU Øresund’s værksted producerer og sælger custom-made lamper af sort og bruneret stål. Lamperne er også udstillet på Værftets Madmarked. Skolen har frem til efteråret 2021 til huse i Produktionsskolens gamle lokaler og til herefter rykkes lokation til Danmarks Tekniske Museum lidt længere nede af vejen. Ønsker man at vide mere kan skolen kontaktes på telefon 93390745 eller du kan læse mere her.

DANMARKS TEKNISKE MUSEUM, Fabriksvej 25
For enden af Fabriksvej, i Helsingør Værfts gamle støberihal ligger Danmarks Tekniske Museum endnu for en stund. Besøg museet mens det endnu ligger i Helsingør, der er er store planer og visioner i støbeskeen og på sigt vil museet rykke til Nordhavnen i København. Her er alt fra Andreas Mogensens rumkapsel, Danmarks industri-historie fortalt i miniformat med modeljernbane, gamle biler, fly og meget meget mere. Museet har siden sin grundlæggelse opbygget en samling af genstande, sjove, fascinerende og epokegørende eksempler på gammel og ny teknik, der er blandt de bedste i Europa. Tjek deres program og aktive udstillinger her.

 

Vi hører meget gerne fra jer med tips til dette område, der er helt sikkert skjulte skatte vi endnu ikke har opdaget! 🙂 Send os en besked på @byguiden instagram eller facebook side men dine bedste tips til skjulte skatte i industrikvarteret.

KILDER: Komkunst.dk / FGUoresund.dk / egevaerk.dk / helsingordagblad.dk / tekniskmuseum.dk