fbpx

Den skal man lige tænke lidt over… men der er noget om snakken! Og det gælder selvfølgelig ikke kun for Hornbæk, men for naturen overalt på kloden. I Japan taler faktisk man om hele 72 mikrosæsoner, som alle byder på deres helt egne vidunder, som er specifikke for netop den tid og det sted man befinder sig. For intet står stille i naturen, det er en konstant proces. Netop denne tankegang og oplevelse er udgangspunktet for Charlotte Van Hauen, @farvesansen‘s arbejde med lokale planter. Charlotte er tekstildesigner, med et særligt speciale, nemlig eco-printing (en særlig teknik, hvor planter, blade og blomster blandt andet ved brug af damp og en særlig bearbejdning af tekstilet, fremkalder deres former, farve og deres indre på stoffet). Og så er Charlotte også lokal borger i kommunen og en yderst aktiv bruger af naturen rundt der omgiver os alle. Især Hornbæk Plantage er et af hendes foretrukne sanke og vandresteder.

Sammen med Farvesansen har vi på ByGuiden skabt en inspirations- og miniguide til hvordan I sammen kan lave jeres egen botaniske dagbog/dokumentation med pressede planter. Måske sommerferiens projekt skulle være en bog, postkort eller et billede i skaber sammen?

Farvesansens kunstneriske virke som designer er drevet af hvad naturen har at byde på lige netop nu og hvordan dette kommer til udtryk som eco-print eller tørrede planter til f.eks. varmetryk eller plantefarvning. Andre gange er det den helt enkle collage af tørrede blomster og planter der bliver til værket i sig selv.

“Jeg er optaget af at skabe med planter og blomster: én plante = ét tryk. Jeg samler planter hele året rundt og skaber tekstiler med de planter, der hører til årstiderne.”

Charlotte’s budskab handler om at være tilstede i naturen, at være det ofte, betragte og lade tingene ske… Der sker noget andet når vi går ud i naturen med det formål at samle et minde til eftertiden, vi har et andet fokus og nærvær, vi er mere i nuet og samtidig bevarer vi det øjeblik ved at tage planterne med hjem og bevarer dem til eftertiden… Når vi så lægger vores blomsterpresse væk og venter på at de tørrer… Senere tager dem frem og så genlever vi de øjeblikke, der er forbundet med planterne…

Vi håber I vil tage denne artikel som inspiration til en hyggelig aktivitet og sammen være i naturen i nuet!

SÅDAN KOMMER DU IGANG… At presse blomster kræver kun ganske få ting:

  • En blomsterpresse eller en god stak tunge bøger og magasiner,
  • En kurv eller lign til at indsamle og
  • En saks til at klippe blomster/planter
  • En lækker notesbog, papir eller ramme til jeres kreation(er).

Mange butikker er begyndt at sælge små blomsterpresser eller DIY kits til at presse blomster, men det er ligeså let at lave en selv. Og faktisk behøves der slet ikke en presse. Man kan også bare finde et par store tunge bøger, husk blot at lægge avispapir eller andet ubestrøget kraftigt papir ind i mellem siderne, så de ikke beskadiges og får fugt.

Helt sikkert er det at alle materialer til et fælles projekt kan fremskaffes let, hvad enten du er bosat i Helsingør, Hornbæk eller Espergærde eller måske et helt tredje sted i Nordsjælland – listen af butikker finder du her på sitet under SHOPPING.

Er du blevet mere nysgerrig? …På de danske botaniske mikrosæsoner og @farvesansens arbejde?

Så kan du følge med her: farvesans.dk  / @farvesansen

INSPIRATION & PROCES: