fbpx

Hvis Espergærde Centeret er byens pulserende hjerte, er havnen i Espergærde et åndehul for både lokale og tilrejsende. Det er her man holder fri eller blot nyder en afslappende pause i hverdagen. Særligt om sommeren summer her af liv… Gennem de sidste 150 år har havnen med det lille, ikoniske klinke-beklædte og hvidmalede fyr på Søndre mole, udviklet sig fra et lille fiskerleje til en ægte perle. Og sammen med Snekkersten er Espergærde Havn, en af de mindste og hyggeligste langt Øresund. Her finder du både det “Italienske Hjørne”, en jazzklub, en yderst populær is-butik, fiskehandel og café, bager-forretning, galleri og meget, meget mere. Her er endda også en Bingoklub;-)

Foto: Betina Holm

 

Ankommer du hertil fra vandsiden er det også let at bruge Espergærde havn eks til en miniferie eller base for en dag. Strandvejs-bussen standser direkte ved havnen, så både Helsingør og eks Louisiana kan let besøges. Er du i Kajak tilbyder Helsingør Havne pladser i stativ ved Strandhave Jolleanlæg lige syd for Espergærde Havn (Jarlens Grund). Kommer du hertil på anden vis og skulle ønske at overnatte er der mange af de lokale der driver B&B ved og omkring havnen – en søgning på f.eks AirBnB viser at indenfor mindre end 1km’s radius er der 42 annekser, værelser og hele hjem til udlejning.

 


LIDT FAKTA & HISTORIE:

Den havn som vi kender den i dag startede helt tilbage i 1879. Efter at nabo-fiskelejerne i Humlebæk, Snekkersten og Sletten alle havde fået anlagt havn eller mole ønskede man sig i Espergærde også en bedre løsning for at lette det store arbejde med at slæbe bådene på land. Det lykkedes med indsamling af penge fra private, offentlige og tvungne ulønnede arbejdsdage og fire år senere stod havnen klar.

Se blot disse gamle frimærker med fotos fra Espergærde havn, 1940’erne:

https://www.stamps.dk/image/149792/width1000/danmark-espergaerde-havn-u-no.jpg
Foto: www.stamps.dk – “Espergærde Havn. U/no. Brugt mærke, 3060”

 

https://www.stamps.dk/image/183448/width1000/danmark-15-oere-karavel-paa-brevkort-espergaerde-havn-fra-humlebaek-d-3-6-1942.jpg
Foto: www.stamps.dk – “15 øre Karavel på brevkort (Espergærde havn) fra Humlebæk d. 3.6.1942 til Berlin, Tyskland.”

Espergærde Havn har igennem årene gennemgået adskillige udvidelser og renoveringer. Senest i 2020 afsluttedes “Projekt Udsigten” endnu en udvidelse med det formå at bringe havn og strand tættere på hinanden.

https://espergaerdehavn.dk/____impro/1/onewebmedia/20200410_092123.jpg?etag="308826-5e94343e"&sourceContentType=image%2Fjpeg&quality=85&withoutEnlargement&resize=2500
Foto: Espergærde Havn, espergaerdehavn.dk

Engang i 60’erne og 70’erne var her også periodisk færgefart til Hven og et aktivt erhvervsfiskeri fandtes helt frem til 1980’erne hvor de sidste forsvandt. Nu er havnen hjemsted for fritidsfiskere og lystsejlere.

Er du nysgerrig for at lære mere om Fiskeriet og dets historie – så har Flynderupgård en udstilling om Øresundskystens fiskeri og fiskerlejer. Denne udstilling er en del af den lokale, nu afdøde arkitekt, Per Christiansens samling. Men også Øresundsakvariet, i Helsingør vil kunne skabe indblik i livet under vandet.

 

Foto: Espergærde Havn – Peter Jensen

 

SEJLADS & HELÅRSBADNING:

Her er naturligvis også sejlklub med hold i alle aldre, og mulighed for at lære at sejle i Kajak, Jolle og Kølbåd i Espergærde Sejlklub.

Er man til at hoppe i bølgen er her også et badelaug, som dog pt er lukket for nye medlemmer og mange er efter sigende på venteliste, men denne klub har da også både sauna og egne gusmestre!

 

FISKERI:

“Vadefiskeri ved høfderne syd for Espergærde Havn. Ål og fladfisk kan også fanges fra molerne. De første ca. 100 meter fra stranden og ud er overvejende sandbund, så der skal vades et pænt stykke ud og fiskes over vegetationsområderne der starter omkring 100 meter fra stranden, hvis der fiskes efter havørreder og ål. Fladfisk fanges bedst over sandbunden.”

Ligesom så mange andre steder langs Øresund er her mulighed for lystfiskeri – læs mere om de praktiske forhold på https://fishingindenmark.info/fiskepladser/espergaerde eller på http://www.lystfiskeri.dk/fiskepladserview.asp?key=1199

Foto: Betina Holm, Espergærde Strand

STRANDEN:

Badestranden som vi kender den i dag “Store Strand” blev indviet i 1934. Projektet blev igangsat året før af en lokal entreprenør. Forud for dette havde man foretrukket at bade fra badeanstalten, som siden 1901 hver sommer var blevet sat op ud for hotel Gefion i Espergærde.

For at kunne etablere et så stort projekt for sin tid skulle der skaffes penge: “… derfor arrangeredes en folke- og strandfest i Espergærde i august 1933. Her var alle sejl sat til for opnå et pænt overskud til fordel for sagen. Der blev således arrangeret svømmeopvisning, kapsvømning, dansetelt, restaurationstelt, konditoritelt, bodega, tombola, skydetelt, keglebane, biografforestillinger, lotterier, strandpyjamas-konkurrence o.m.a.”

Resten er historie og kan opleves og nydes af os alle den dag i dag! Her er en skøn stor badebro, hvidt sand og sandbud. Om sommeren er her livredder fra Sankt Hans frem til August.

Så kort opsummeret… På Espergærde havn er alt hvad der skal til, for at få tiden til at stå stille hvor længe du end ønsker det. God fornøjelse!

 

Espergærde Havn – Foto: Trine Jørgensen

Kilder: tikobkommune.dk/espergaerde-havn  // espergaerdehavn.dk // https://byforening.dk/historie