fbpx

Har du nogensinde besøgt Hellebæk Kohave? Hvis ikke, er det helt fantastisk sted at gå på opdagelse, at nyde de store åbne vidder, det varierede landskab, lufte hunden eller måske tage en picnic med familien på en solskinsdag. Og det er praktisk talt lige i “baghaven”. Hellebæk Kohave og skovene omkring dækker et kæmpe område på i alt 10 kvadratkilometer, det er EU-beskyttet natur og er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Hvis ikke madkurven er pakket hjemmefra, kunne I jo tage et smut forbi Mad & Møbler i Hellebæk, forsyne jer til til turen og så tage på vandring ud i stilheden og hvem ved måske spotter du en ørn eller en musvåge? Området er kendt for vilde fugle på træk, særligt om foråret og efteråret er chancerne størst.

Naturstyrelsen skriver således om det historiske landskab:

Landskabet i og omkring Hellebæk Kohave er præget istidsaflejringer dannet under sidste istid for ca. 15.000 siden. Kohaven er en del af en stilstandslinie dannet under isens tilbagetrækning fra Jylland. Som resultat af gletscherens standsning har der været steder med store mængder aflejret jord og nedskuret is. Først mange år senere smeltede dødisklumperne, hvilket efterlod huller i landskabet, der nu fremstår som mose- og søområder.

Da Lensgreve Heinrich Carl Schimmelmann i 1769 overtog Hellebæk Geværfabrik, var de tilliggende skov- og land- brugsarealer præget af datidens gængse driftsformer med nogen kornavl og betydelig kreaturgræsning i løsdrift. Arealerne var på traditionel vis opdelt i vange (hegnet agerjord), hvor hver vang udgjorde en produktionsenhed, som var i rotation. Dette betød, at man ét år dyrkede én vang, mens de andre blev græsset og samlede næring. Områder som var så kuperede, at opdyrkning var umulig, forblev græsset, og der udvikledes et karakteristisk overdrevslandskab.

Skovene i og omkring Kohaven, Hellebæk Skov samt den nordlige del af Teglstrup Hegn er udlagt til naturskov, hvor skoven naturligt forynges med frøspredning fra de modne træer. En del af naturskoven lades helt urørt mens andre dele drives med gamle driftsformer som f.eks. plukhugst og skovgræsning. Ved at kvæget græsser og færdes i skovbunden skabes der mange lysninger til gavn for mange planter og dyr, der lever i overgangszonen mellem lys og skygge.

Hellebæk Avlsgård, det fredeområde og historien omkring arkitektur m.m. er også beskrevet på fredninger.dk eller i folderen fra naturstyrelsen som kan hentes her.

I Hellebæk Kohave finder du også et shelter “Edens Have” – dette kan bookes via skovognatur.dk. Er det en tur med Familien og skal I på “skattejagt” kan I måske medbringe “Find Foråret” bingopladen fra Naturstyrelsen – kan downloades og printes ud via dette link.

Det er let at komme hertil. Med offentlig transport er der flere muligheder. Helsingør – Hornbæk – Gilleleje Banen (HHGB) stopper ved Hellebæk station. Endvidere går bus nr. 347 og 331 til stoppe- sted i Nygård, hvor der er ca. 400 meter til den vestlige del af Kohaven. Og kommer i stedet du ind fra Gurre siden kan det være du spotter den lokale frihedsgudinde hos Autoværkstedet for Amerikanske biler på vejen?

Skulle du blive grebet, er der mulighed for at melde sig ind i Kohavens Venner – en forening der arbejder for de bedste forhold for den vilde natur i Hellebæk Kohave og i Teglstrup Hegn. De afholder også arrangementer som eks “De Vilde Blomsters Dag” og svampeture.

Se også artiklen fra Helsingør Dagblad hvor Christina fra Ålsgårde tipper gåturen fra Ålsgårde til Helsingør i Hellebæk Kohave som en del af de 177 anbefalede sommertips i 2020 til Helsingør Kommune.

Senest har også Radio 4 lagt vejen forbi med programmet Vildspor – dette kan høres her

Skal der vandres længere? Så kunne Kulturstien fra fra Hammermøllen til Flynderupgaard måske være en mulighed? Ruten er i alt 15 km lang er beskrevet på Visit Copenhagen’s hjemmeside.

FUN FACT: Faktisk er Hellebæk Kohave også med i filmatiseringen af Holger Drachmanns eventyrkomedie “Tre Små Piger” med et enkelt kig indover Hellebæk Kohave. I filmen følges diligencen, som kører over Hellebæk Kohave, forbi Gammel Skovhus, langs Julebæk Strand til Kronborg.

© Foto: Hellebæk Kohave; Klavs Nielsen ǀ Hammermøllen Skov og Teglstrup Hegn; Naturstyrelsen
Fotograf: Susie Petersen (SET LOKALT)

Kilder & Referencer: danskefilm.dk // naturstyrelsen.dk // helsingorleksikon.dk  //