fbpx

Et helt unikt bygningsværk i historiske rammer skal være et nyt samlingspunkt for kultur og mennesker. Midt i den skønne natur tæt v Gurre Slotsruin og Gurre Sø, ligger den gamle Barklade (også kaldet Storkeladen). Her har en gruppe visionære siden Februar i år fundet sammen om på sigt at skabe, hvad de selv beskriver, som et “moderne forsamlingshus” og et centrum for de vigtige samtaler om CO2 udledning, vores egen påvirkning/effekt på klimaet og det bæredygtige byggeri’s rolle i denne proces.

Barkladen har fået selskab af en gammel pølsevogn “WurstWunder” hentet hjem fra Østtyskland. Selvsamme har over en del år, taget turen til Danmark via Jylland hvor en smed i Horsens, gav den en kærlig hånd og fik installeret et par nye grills. Herefter gik vejen en tur omkring Roskilde som lukrativ madbod. Sørg for at få fortalt den fulde historie når du er her:-). Nu er den cafévogn og der serveres friskbrygget kaffe, juice, vand m.m. og hjemmebagt “Skovhuggerbrød” til sandwich eller den simple med nyslynget honning fra naboens bistader.

Folkene bag er en psykolog, en skuespiller og en construction manager. De tre stiftere/venner/idémænd/brødbagere og kaffebryggere er Johannes Malmros, Kristian Dinesen og Søren Banke. Tilsammen har de lejet Barkladen af Naturstyrelsen med henblik på at transformere stedet. Men en særlig nænsom hånd vil man skabe et event, kultur og mødested hvor der er højt til loftet i mere end bogstavelig forstand – rammerne for dette kalder de “No Rules Entertainment”. Her skal skabes livsglæde og en oplevelse der plejer sindet.

I løbet af sommeren 2021 vil dette sted folde sig ud og i støbeskeen er også der en Kvalitets- og Oplevelsessti med fokus på den unikke og betydningsrige historie der har udspillet sig i området herude.

Hermed en opfordring til at lægge vejen forbi den smukke, historiske og nu genopståede barklade næste gang I skal gå eller cykle turen rundt om Gurre Sø. Her er masser af populære vandrestier i området.

Adressen på Barkladen:

Gurrevej 445
3490 Kvistgård

Hold øje med Facebook siden hvor der annonceres åbningstider. Kommende events vil også blive vist her på ByGuiden.

Læs også mere på Naturstyrelsens hjemmesiden om området. Du kan også læse lidt mere om den lokale historie længere neden i denne artikel.

 

LOKAL HISTORIE PÅ 5 MIN:

Gurre slot blev som bekendt opført at af Valdemar Atterdag. Gurre i Kvistgård dermed omdrejningspunktet for kongeriget Danmark under Atterdags regeringsperiode, hvor han også boede med sin datter Margrete i 1300-tallet. Margrethe, hans eneste overlevende barn er senere kendt som Margrethe den 1. af Danmark. Men også H.C Andersen og I.P. Jacobsen og selveste Schønberg har lagt vejen forbi. Gurre har altså også spillet en vigtig rolle i dansk/europæisk litteratur og musik.

Også genboen, renæssanceslottet Gurrehus, oprindelig opført som ladeslot til Gurre Slot, har haft mange prominente beboere. Bl.a. prins Georg af Grækenland og før det en række englændere – bl.a. en David Brown, der var guvernør i Tranquebar, den danske koloni i Indien. I 1880 købte grosserer Tutein Gurrehus, rev den daværende træbygning ned og opførte i en helt ny slots-bygning med tårn, kanapper og kviste. Fra 1914 til 1957 ejede prins Georg af Grækenland huset sammen med sin kone Marie Bonaparte – oldebarn til Napoleon Bonaparte. Prins Georg var søn af Christian den 9. – også kaldet Europas svigerfar.

Under besættelsen holdt tyskerne til på Gurrehus, og efter befrielsen blev bygningen bl.a. brugt til at huse flygtninge, frihedskæmpere, der havde siddet i KZ-lejre og senere nedslidte husmødre, der fik en velfortjent ferie med deres børn. Siden har Gurrehus været brugt til Reserveofficersskole og Kursuscenter for Forsvaret. I dag er Gurrehus i privat eje.

Her kommer også en tilknytning til Barkladen – der også kaldes Storkeladen. Det siges at der hvert år, før 2. verdenskrig var ynglende storkepar på toppen af Barkladen, men at tyskerne under en fest, skød storkene ned og siden har man ikke set storke i området.

Naboen til laden er Valdemarslund er den tidligere skovriderbolig, Den blev opført i 1805. Valdemarslund optræder også i historierne om Valdermar Atterdags vilde natlige ridt igennem skovene omkring Gurre. Det siges nemlig, at man aldrig må lukke portene til den gamle skovridergård, fordi Kong Valdemar og hans følge skal kunne komme igennem.

KILDER: Naturstyrelsen // Anna-Lise Malmros / Barkladen’s Facebook / TV2 Lorry